З ініціативи Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород 15 грудня у Львівському національному університеті ім. Івана Франка відбувся круглий стіл на тему «Національно-визвольні рухи у Центральній та Східній Європі 40-50-х рр. ХХ ст. досвід України та Угорщини». У його роботі взяли участь науковці та дослідники історії зі Львова та Закарпаття, які вивчають цей непростий період нашої недавньої історії.

Відкрив засідання завідувач кафедри новітньої історії України ім. М. Грушевського, професор Олексій Сухий, а проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці ЛНУ Марія Зубрицька та віце-генконсул Угорщини в Ужгороді Ласло Віда наголосили на важливості зв’язків між Україною та Угорщиною, зазначивши, що академічна дискусія про трагічний досвід радянських репресій є важливою для обох народів, яка допоможе спільно осмислити трагічні події середини ХХ ст.

З доповіддю на зібранні виступив голова редакційної колегії Закарпатської обласної книги памя’ті «Реабілітовані історією» Олексій Корсун, під редакцією якого в останні роки побачили світ унікальні видання, які значною мірою сприяли стиранню «білих плям» нашої новітньої історії. Це збірники архівних документів і матеріалів «Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат 1939-1949» (2011 р.), «Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси 1944-1955» (2012 р.) та «Колективізація в Закарпатті: політичні та адмінзаходи примусового впливу на селян 1944-1955» (2014 р). О.Корсун детально розповів про політичні процеси на Закарпатті у перші повоєнні роки після входження краю до СРСР.

Про форми і методи боротьби збройного підпілля ОУН Львівщини проти радянського тоталітарного режиму (1947 – середина 1950-их рр.) розповів науковий співробітник Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, кандидат історичних наук Михайло Романюк, а докторант Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України Олександра Стасюк – про боротьбу радянського режиму з національно-визвольним рухом під час проведення повоєнних виборчих кампаній. Завідувач кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Юрій Чотарі та секретар ГО «Комітет Свалявського меморіального парку» Юрій Дупка розповіли про інтернування та депортації жителів Закарпаття угорської та німецької національності на примусові роботи у радянських таборах у1944-1945 роках.

У рамках круглого столу у Виставковій залі університету було відкрито художню виставку під символічною назвою «По п’ять» відомого закарпатського митця Петера Матла. «Виставка присвячена темі депортації угорського та німецького населення Закарпаття у 40-50-х рр. ХХ століття і є співзвучною з тематикою круглого столу. Сама ж депортація стала одним із проявів процесу «совєтизації» на теренах західних областей України», – зазначив під час відкриття виставки голова Товариства культури львівських угорців Габор Сарваш.

«Цьогоріч виповнилось 25 років з часу, відколи наші країни налагодили дипломатичні відносини і задекларували основні принципи взаємин – добросусідство і співпраця. Угорщина впродовж цього часу послідовно підтримувала суверенітет України й у складний для нас час збройного протистояння з Росією Угорщина залишається на стороні України. Спільна трагедія – це тема не лише сьогоднішнього круглого столу, а й предмет діалогу між науковими інституціями та вченими, – наголосив віце-генконсул Ласло Віда. Радянська тоталітарна система завдала непоправної шкоди як Угорщині, так Україні і її болючі наслідки ми відчуваємо і по-сьогодні. Людей нищили фізично і морально, зневажали їхні національні святині та історичні надбання, фальсифікували історію. Такими заходами, як ця конференція, ми спільно відроджуємо історичну справедливість на національну пам’ять наших народів, зміцнюємо добросусідство, адже важкі уроки історії мають лягати в основу сьогоднішніх і майбутніх дружніх взаємин між нашими країнами»

каже Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, для «Дня», Львів