Інформація взята з сайту “Закарпаття онлайн”

Історія на полотні. Репресії проти населення Закарпаття, вивезення з території краю представників угорської та інших національностей в 1944-1945 рр. Ця трагедія наштовхнула закарпатського скульптора та художника Петера Матла на створення виставки, де автор показав власне бачення сталінських таборів.

Під час сталінського режиму в 1944-1945 роках із Закарпаття було вивезено понад 40 тис. людей. Всіх їх чекала трагічна доля у таборах ГУЛАГу. Рік тому закарпатський художник з угорським корінням Петр Матл прочитав книгу про репресії радянської влади і свої враження вирішив передати на полотні. Так і були створені перші роботи митця. ПЕТЕР МАТЛ: «Я би назвав це пробудженням національної пам’яті. Це не ілюстрації про цю подію, а мої рефлексії». А далі художник познайомився із двома священиками, котрі пережили репресії та були в таборах. Їхні історії наштовхнули пана Петера продовжити творити далі в цій тематиці. 40 робіт у техніці пастелі та графіки автор написав за рік.

ПЕТЕР МАТЛ: «Для майбутнього покоління я хочу цією виставкою сказати, що є вихід навіть у найважчих випадках. Треба вірити. І ця віра, що в будь-якій ситуації можна лишитися живим». Роботи художника Петера Матла – це тільки частина виставки. Інша – це документальні архівні матеріали, котрі збирали угорські історики. Інформація на стендах – різними мовами, аби у кожній країні, де буде експозиція, люди могли зрозуміти її сенс. ЛАСЛО ВІДА, КОНСУЛ ГЕНЕРАЛЬНОГО КОНСУЛЬСТВА УГОРЩИНИ В УЖГОРОДІ: «Это общая наша трагедия и венгров, и румын и украинцев. Речь идет о жертвах коммунизма. Мы считаем необходимым больше об этом говорить и важно помнить, ведь есть еще то поколение, которое это пережило и может об этом рассказать». Виставку «По п’ять» побачили вже Старому Самборі та Львові.

Нині у Чернівцях «доторкнутися до історії» прийшли науковці та місцеві художники. ІННА ДУТЧАК, ІСТОРИК: «Популяризувати історію краще через художні твори… Я за такий хід, аби так через виставки акценти робились на суспільні моменти». АНАТОЛІЙ ЖИТАРЮК, ХУДОЖНИК, СКУЛЬПТОР: «Немає значення в якій техніці ми працюємо чи якими засобами передаємо той чи інший свій задум – важливо, чи змогли ми передати ті наші емоції глядачеві. Ці роботи не могли не зачепити і не зворушити серця тих, хто їх споглядав». Виставка у Чернівецькому художньому музеї триватиме 2 тижні. Далі помандрує до Калуша та Угорщини.