Громадська організація “Pro Arte Munkacs”, що діє на теренах Закарпаття з 2013 року, вп’яте провела цікавий мистецький форум у краї.

На Свалявщині пройшов міжнародний скульптурний симпозіум (ФОТО)Цього разу міжнародний скульптурний симпозіум приймала Свалявщина. В останні два тижні вересня шестеро майстрів з Угорщини, України, Бельгії, Ірану та Польщі  – Гіді Ендре, Надія Отряжа, Tомі Томаш, Тіері Лаверс, Саїд Ахмаді та Рішард Літвінюк – працювали з каменем та деревом на спеціальному майданчику. 30 вересня, в неділю, скульптори провели презентацію вже готових оригінальних робіт, що об’єднані однією темою – “Прощавай, зброє!”-  і присвячені 100-літтю закінчення Першої світової війни.

В урочистостях взяли участь власне автори скульптур, виконаних переважно в стилі модернізму. Кожен розповів про творчий замисел та той зміст, який вкладав у своє творіння.  Організатори заходу – представники “Pro Arte Munkacs” , відомі на Закарпатті митці з Мукачева, батько й син Петро та Арпад Матл допомагали глядачам долати мовні бар’єри, вправно перекладаючи виступи всіх гостей з англійської, угорської на українську і навпаки.

Митців вітали головний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі, депутат обласної ради Гейза Гулачі, представник Свалявської РДА Едіта Грабар, голова спілки угорських художників Закарпаття Агнеса Кулін, від санаторію –  комерційний директор ТОВ «Сузір’я» Агнеса Кеменяш.

Організація “Pro Arte Munkacs” заснувала проект під назвою “Закарпатський скульптурний шлях”.  У його рамках у двадцяти семи селах області вже постали цікаві скульптурні об’єкти, що стали їхніми “родзинками”., ваблячи гостей краю, туристів.

На карті “Закарпатського скульптурного шляху” вже позначені імена майстрів з Індії, Угорщини, Ірану, Словаччини, Польщі, Іспанії, Данії, України, Чехії, Китаю, Румунії. Їхні композиції прикрасили чимало прикордонних сіл Берегівського району та всього Закарпаття, розташовані від м. Сколе до с. Гестеред в Угорщині. Цього року оригінальна скульптура Ендре Гіді, художника з с. Велика  Добронь, за підсумками голосування, прикрасить  набережну річки Пині в межах оздоровниці. Робота молодого талановитого майстра називається “Паросток” і символізує проростання нового життя.

Майстер з Польщі Рішард Літвінюк, своєю чергою, розповів, що його робота з дерева у вигляді жорен називається “Машина миру” і символізує загалом непростий процес досягнення миру.

Свої роботи громадянин Ірану Саїд Ахмаді в останні роки створює з дерева у циклі з умовною назвою “Відкрите небо”. Декілька з них постали на площах та майданчиках у Південній Кореї, Туреччині, Німеччині, інших країнах Сходу та Заходу. Представлена ж ним “Дівчинка, що вглядається у безкінечну грозу” – перша, виконана в Україні й залишена в дар Закарпаттю. Символіка її насамперед у тому, що кожна людина, попри будь-які незгоди та буремні події довкола, повинна бачити попереду надію.

Стисло охарактеризувала власну композицію скульпторка зі Львова Надія Отряжа: “Дівчина з виноградом” – це робота про майбутнє, сучасність і про те, що буде життя, будуть плоди і буде мир”.

Насамкінець Петро Матл вручив кожному учаснику п’ятого міжнародного скульптурного симпозіуму грамоти та подарунки від мистецької фундації.

Ірина Мадрига

03 жовтня 2018р.